Nieuws en achtergronden voor zzp'ers

7 financiële adviezen om je zzp-jaar mee af te sluiten

         

Met de oliebollen in het vooruitzicht is het bijwerken van de boekhouding nou niet direct iets waar we naar uitkijken. Toch loont het de moeite om in die laatste dagen van het jaar juist wél in de cijfers te duiken.

Investeringsaftrek: haal voor oudjaar de drempel

Zoals elk jaar, kun je aan het einde van het jaar kijken of je wellicht in aanmerking komt voor de investeringsaftrek. Er zijn drie regelingen. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de Milieu-investeringsaftrek en de VAMIL en de Energie-investeringsaftrek. Als je dit jaar geen Jaguar E-Pace of Tesla hebt aangeschaft en je kantoordak evenmin met zonnepanelen hebt laten plaveien, kun je je beperken tot de KIA. Tel de waarde van alle investeringen die je hebt gedaan (ex btw) bij elkaar op. Is het bedrag meer dan € 2300, dan kom je waarschijnlijk in aanmerking. Kom je lager uit dan € 2300 euro? Kijk dan of je met een extra investering voor 31-12 wél de drempel kunt halen. Het is de moeite waard: maar liefst 28 procent van het bedrag dat je hebt geïnvesteerd, wordt in mindering gebracht op jouw winst. Over het algemeen gaan de tarieven voor inkomstenbelasting volgend jaar dalen. Alleen de eerste schijf gaat licht omhoog (van 36,65 naar 37,35 procent). Heel simpel gezegd betekent dit dat als je verwacht dat jouw belastbare inkomen in 2019 onder de € 20.000 euro blijft, je beter investeringen kunt uitstellen. Als je belastbaar inkomen hoger is dan € 20.000, kun je beter investeringen naar voren halen om maximaal fiscaal voordeel te realiseren.

Stap niet te snel over op de nieuwe KOR

De kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling waarmee de Belastingdienst kleine ondernemers tegemoet komt wat betreft de btw. De KOR geldt op dit moment alleen voor eenmanszaken, firma’s en andere rechtsvormen waarin natuurlijke personen samenwerken. Dus niet voor bv’s, verenigingen en stichtingen. Moet je in een jaar minder dan € 1883 btw betalen? Dan heb je recht op vermindering of zelfs kwijtschelding. De huidige regeling houdt eind 2019 op te bestaan. Indien jouw totaal aan af te dragen btw over heel 2019 minder is dan € 1883, kun je de regeling dus nog één keer toepassen. Houd er wel rekening mee dat de berekening van het juiste KOR-bedrag niet zo eenvoudig is als het misschien lijkt. Zeker wanneer je te maken hebt met verlegde btw, ziet de som er anders uit. Per 1 januari 2020 wordt het administratief een stuk gemakkelijker, dat is althans de bedoeling van de overheid. Wanneer je voor de nieuwe KOR in aanmerking wilt komen, moet je dit bij de Belastingdienst kenbaar maken. Als je je nu aanmeldt, doe je mee vanaf 1 april 2020. Als je jaaromzet niet hoger is dan € 20.000, hoef je helemaal geen btw meer te betalen. Maar je kunt ook geen btw meer aftrekken. Heb je een geweldig jaar en kom je boven de twintig mille uit, dan mag je vanaf dat moment geen gebruik meer maken van de nieuwe KOR. Als je behoorlijk zeker weet dat je de komende jaren minder dan 20.000 euro omzet per jaar zult maken, is de nieuwe KOR wellicht een goede keuze. Als jouw omzet echter schommelt rond dat bedrag, dan kun je het beter niet doen.

Vergeet de bijtelling voor je auto niet

Heb je een auto op naam van de zaak? Vergeet dan niet in de laatste btw-aangifte een bijtelling op te nemen voor het privégebruik van de auto. Ook aan de winst dien je een bijtelling toe te voegen. Er zijn dus twee bijtellingen: een btw-bijtelling en een IB-bijtelling. De regels voor deze twee bijtellingen zijn verschillend.

Bankafschriften downloaden

Download zo snel mogelijk na het verstrijken van het jaar alle bankafschriften. Na verloop van tijd zijn deze niet meer beschikbaar.

Schrijf de kilometerstand van de auto op

Gebruik je jouw privéauto ook voor de zaak? Schrijf dan op 1 januari van het nieuwe jaar de kilometerstand op. Daarmee kun je aan het einde van het nieuwe jaar het juiste af te trekken bedrag aan btw berekenen.

Pas je btw-ID aan

Heb je een nieuw btw-ID ontvangen van de belastingdienst. Gebruik deze dan vanaf 1 januari 2020 op jouw website en op jouw facturen. Het oude btw-ID blijf je gebruiken voor je btw-aangiften.

Buitenlandse btw terugvragen

Heb je in 2019 buitenlandse btw betaald? Vraag deze dan op tijd terug. Het bedrag aan btw moet minimaal € 50 zijn. Indien je te lang wacht kan het betreffende land besluiten jouw verzoek niet meer in behandeling nemen.

Deel op Facebook     Deel op Twitter     Deel op LinkedIn