Nieuws en achtergronden voor zzp'ers

Twee grote valkuilen bij de nieuwe kleine ondernemersregeling

         

Vanaf 1 januari 2020 is de nieuwe kleine ondernemingsregeling (KOR) van kracht. Of beter gezegd: de KOR is gewoon afgeschaft en kun je vanaf nu eventueel vrijgesteld geworden van btw.

Oke, denken wellicht veel ondernemers. Dan word ik gewoon vrijgesteld van btw en ben ik overal van af. Lekker makkelijk.

Niet helemaal.

Pas op met buitenlandse facturen

Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om iets in het buitenland te kopen. Niet zelden wordt dan de btw verlegd naar de Nederlandse ondernemer en staat er 0% btw op de factuur. De van btw vrijgestelde ondernemer denkt dan dat er geen btw van toepassing is. De btw is in dat geval echter verlegd naar de ondernemer en die moet worden afgedragen als omzetbelasting in Nederland. Als de ondernemer vrijgesteld is van btw en nooit aangifte omzetbelasting doet, moet deze opeens wel een (incidentele) aangifte doen. En dat kan makkelijk over het hoofd worden gezien.

Pas op met eerder afgetrokken btw op investeringen en voorraad

Een ander gevaar is de zogenaamde herziening van eerder afgetrokken btw. Als je in eerdere jaren btw hebt afgetrokken op investeringen of voorraad en opeens gebruik gaat maken van de nieuwe KOR, moet je wellicht btw terug betalen vanaf het moment dat je vrijgesteld bent van btw. Dat kan een nare verrassing zijn.

Deel op Facebook     Deel op Twitter     Deel op LinkedIn