Nieuws en achtergronden voor zzp'ers

Zelfstandigenaftrek en de botte bijl van de overheid

         

De zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren verlaagd naar 5000 euro. Dat zat er aan te komen. Deze aftrek voor kleine ondernemers staat immers al jaren ter discussie. Sinds 2012 is de zelfstandigenaftrek al verlaagd van 9484 euro naar 7280 euro. De argumenten voor deze nieuwe verlaging zijn zeer discutabel. Met name zzp'ers zullen hier last van ondervinden.

Het kabinet pretendeert voor ondernemerschap te zijn maar dat geldt niet voor zzp'ers. Zzp'ers zijn weliswaar ondernemers maar niet van het gewenste soort. Ze zijn te klein. Ze hebben geen personeel zoals hun naam al aangeeft. Ze zijn te ongeorganiseerd, te ongrijpbaar. Iets te zelfstandig. Zzp'ers passen niet in het verdien- en bestuursmodel van de overheid. Dit typeert de huidige politieke impasse t.a.v. zzp'ers. Zzp'ers doen precies wat de overheid altijd zegt na te streven: meer ondernemen, meer mensen aan de slag. Maar dat was op de zzp-manier nooit de bedoeling. De bedoeling is grote sterke ondernemingen met veel personeel die samen veel premies betalen. Daarom moeten zzp'ers het vaak ontgelden. Zij worden bestempeld als hulpeloos, onverantwoord (te weinig verzekerd) en ongeorganiseerd. Daarom mag hun fiscale positie worden aangetast.

Het kabinet vergelijkt zzp'ers vaak onterecht met flexwerkers. Een van de argumenten voor verlaging van de zelfstandigenaftrek is het verkleinen van de fiscale ongelijkheid tussen werknemers en zelfstandigen. Dat is appels met peren vergelijken.

Flexwerkers zijn geen ondernemers. Flexwerkers zijn werknemers met een tijdelijk contract die om de zoveel maanden of jaren op zoek moeten gaan naar een nieuwe baan. 74% van de flexwerkers streeft naar een vast contract. En velen krijgen deze uiteindelijk ook.

Zzp'ers zijn ondernemers. Ondernemers zoeken in een veranderende maatschappij steeds naar nieuwe mogelijkheden om waardevolle producten en diensten te bedenken en te leveren. De enige zekerheid van ondernemers is de noodzaak om hun diensten en producten te blijven innoveren. 71% van de zzp'ers is NIET op zoek naar een vast contract.

Zzp'ers hebben geen inkomenszekerheid en worden niet doorbetaald bij ziekte zoals werknemers. Het is daarom onzinnig om deze over één kam te scheren met werknemers als het louter gaat om fiscale voordelen.

Als het aan de overheid ligt, is vrijwel iedere zzp'er potentieel schijnzelfstandige. Laten we vooral vergeten hoeveel honderdduizenden zzp¹ers helemaal niet schijnzelfstandig zijn en vele klanten hebben die op geen enkele manier te verwarren zijn met een werkgever. Als we dat nu allemaal opzij zetten, kunnen alle zelfstandigen over één kam worden geschoren en collectief worden beboet voor hun economische wangedrag. Want daar komt de afbouw van de zelfstandigenaftrek op neer: alle zzp¹ers leveren fiscaal voordeel in omdat er ook schijnzelfstandigen zijn. Dat is hetzelfde als alle uitkeringen afschaffen omdat er ook misbruik van wordt gemaakt.

Toen in 2012 de zelfstandigenaftrek met ca. 2000 euro werd verlaagd, riepen velen dat dit het einde van de zzp'ers zou betekenen. Het tegendeel bleek. Er zijn sinds 2012 alleen maar meer zzp¹ers bij gekomen. Ook deze nieuwe maatregel zal gevoeld worden door zzp'ers en er zullen afhakers komen. Maar zzp¹ers zijn niet zo makkelijk uit te roeien. Daar zijn zij te eigenwijs, onafhankelijk en vindingrijk voor.

Deel op Facebook     Deel op Twitter     Deel op LinkedIn