Nieuws en achtergronden voor zzp'ers

De AVG, waar staan we nu?

         

Op 25 mei 2018 trad de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking. Deze strenge wet stelt veel hogere eisen aan al diegenen die persoonsgegevens verwerken in hun administratie dan de voormalige wet bescherming persoonsgegevens (WBP). Iedereen moest aan de slag want de privacy-lat ging flink omhoog en de boetes logen er niet om.

Beroering en verwarring

Het was even wennen want opeens moesten we gaan nadenken over hoe we welke persoonsgegevens opslaan en bijvoorbeeld versturen. Of dat wel veilig was. Dat gaf soms hilarische situaties. Zo durfde meerdere zzp'ers geen factuur meer te versturen via email want het adres van de klant stond immers op de factuur.

Anderen voelden zich plotseling schuldig dat zij de geboortedatum van hun cliënten bijhielden hoewel de leeftijd van groot belang was voor hun diensten zoals (para)medische behandelingen. Belangrijke persoonsgegevens werden uit voorzorg en onzekerheid gewist uit de administratie.

Niet te veel doordenken

Iedereen moest zich dus (terecht) afvragen welke gegevens op welke manier worden bewaard. Dat was en is een goede zaak. Alleen kom je dan al snel op een technisch terrein waar menigeen geen enkel besef van heeft. Ik sprak met een klant die er zeker van was dat hij geen papieren dossiers meer mocht hebben in zijn kantoor. Hij had immers geen kast met slot. Ik vroeg hem hoe hij nu alle gegevens opslaat. Zijn antwoord: in Dropbox en Google-drive! Ik vertelde hem dat dit tienduizend maal onveiliger is dan een eigen kast zonder slot. Dat ging zijn pet echter te boven. Google is toch veilig?! Laten we het niet te ingewikkeld maken.

Een andere klant nam zijn dossiers elke dag mee naar huis omdat hij eveneens van mening was dat een kast met slot te duur was. Dus reizen alle persoonsgegevens elke dag in een gewone tas in het openbaar vervoer.

Weer een andere klant werkt met veel plezier met een soort online mail-programma voor nieuwsbrieven. Reuze handig. Ik vroeg hem wie dat programma beheert en in welk land de servers staan. De klant had geen idee. Hoezo welk land. Het staat gewoon op internet. Maar hij kon wel een privacy-verklaring downloaden. Dus klaar. Voor die mensen is de AVG wel nuttig.

Waar staan we nu?

De rust is een beetje wedergekeerd. Er is meer bewustzijn ten aanzien van het zorgvuldig omgaan met gegevens van anderen. Dat is winst. In de praktijk hebben echter velen het ene gevaar verruild voor het andere en zijn de belanghebbenden (de personen van wie de gegevens zijn zoals jij en ik) geen stap verder. Nu staan onze gegevens ergens op internet of liggen in een niet-afgesloten auto bij de supermarkt.

Het idee was goed maar velen maken er nog steeds een potje van.

Deel op Facebook     Deel op Twitter     Deel op LinkedIn