Nieuws en achtergronden voor zzp'ers

Zzp'ers worden verboden

         

Waar de overheid al jaren van verdacht wordt, is nu kraakhelder geworden. Het hoge woord is er uit. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge draait er niet langer omheen: zzp'ers moeten verboden worden in de zorg.

De overheid weet heel goed wat vergrijzing is. Daarom gaat de pensioenleeftijd omhoog en worden pensioenen gekort. Maar als het gaat om de stijgende zorgbehoefte, lijkt de overheid opeens niet meer te weten wat er moet gebeuren. De zorg moest efficiënter en goedkoper dus werden zorgkantoren en gemeenten verantwoordelijk. Laten die het maar oplossen. Maar dat lukt niet.

En nu loopt het aan alle kanten spaak. De zorgkantoren hebben meer plekken nodig maar kunnen die zelf niet creëren. De gemeenten moeten bouwen maar dat kost jaren en de stikstof-discussie helpt ook niet echt.

Maar minister De Jonge heeft een plan: zzp'ers verbieden. Want de zzp'ers vormen het echte probleem, aldus de minister. Hierbij gaat de minister niet alleen volledig voorbij aan de organisatorische chaos die de overheid zelf heeft gecreëerd, maar vooral aan het enorme belang van zzp'ers in de zorg

Veel zorgprofessionals stappen over naar het zzp-bestaan vanwege de enorme regeldruk en het gebrek aan ruimte om zelf te sturen. Als zzp'er hebben zij weer plezier in hun werk. 55% van de zzp'ers in de zorg zou een ander beroep kiezen als zij terug in loondienst moet. Zzp'ers redden dus juist de zorg.

De minister lijkt op geen enkele wijze echt een plan te hebben voor de stijgende zorgbehoefte maar gebruikt de zelf gecreëerde chaos vooral graag om een hardnekkig overheids-grief aan te pakken: het bestaan en het grote belang van zzp'ers.

Deel op Facebook     Deel op Twitter     Deel op LinkedIn