Nieuws en achtergronden voor zzp'ers

Het minimumtarief zal veel zzp'ers in de problemen brengen

         

Het voorgenomen minimumtarief van 16 euro per uur gaat veel zzp'ers in de problemen brengen. Hoewel er ongetwijfeld goede intenties achter dit voorstel zitten, is het voor veel kleine en vooral startende ondernemers een extra drempel in plaats van een duwtje in de rug.

In een vrije markt worden prijzen en tarieven bepaald door vraag en aanbod. Stel: een ijsverkoper verdient in zijn eerste jaar 6.000 euro. Dat is niet genoeg om van te leven. Nu kan de ijsverkoper een aantal dingen doen. Hij kan op zoek gaan naar plekken waar meer omzet valt te behalen of hij kan bijvoorbeeld proberen een fantastisch nieuw ijsje te ontwikkelen. Het kan ook zijn dat hij die 6.000 euro accepteert en daarnaast nog een webshop gaat beginnen in feestartikelen. Nu komt de overheid langs en die zegt dat 6.000 euro inderdaad te weinig is. De overheid heeft uitgerekend dat als ijsjes 6 euro per stuk kosten, de ijsverkoper een minimum loon zal verdienen. Daarom komt er een wet waarin staat dat ijsjes vanaf nu 6 euro moeten kosten.

De ijsjes-verkoper is aanvankelijk blij maar merkt al snel dat hij vrijwel niets meer verkoopt. De overheid heeft hem uit de markt geprijsd. De overheid kan misschien wel de prijs van ijs bepalen maar niemand verplichten om ijsjes te kopen. Ook heeft de overheid hem de vrijheid ontnomen om zich te ontwikkelen als ijsverkoper en ondernemer. Het kan hem normaliter jaren kosten voordat hij echt winst gaat maken maar die tijd wordt hem niet gegund. Met het minimumtarief voor zzp'ers bereikt de overheid hetzelfde heilloze effect.

Het is een misverstand dat elke baan, professie of zakelijke activiteit voldoende inkomen moet bieden om van te leven. Entry-level arbeid is eigenlijk alleen geschikt om de (arbeids)markt te betreden en van daaruit verder te gaan. Net als MBO'ers en hoger opgeleiden hebben mensen die laaggeschoolde arbeid aanbieden, tijd nodig om hun productiviteit en winstgevendheid te ontwikkelen. Met het minimumloon en een minimum uurtarief wordt hen die tijd niet gegund. Zij moeten meteen winstgevend zijn en anders niets. Voor velen wordt het dan niets.

Veel zzp'ers zullen niet alleen hun werk verliezen maar vooral hun kansen op ontwikkeling en groei.

Deel op Facebook     Deel op Twitter     Deel op LinkedIn