Nieuws en achtergronden voor zzp'ers

Zzp'er, zorg maar dat iemand jou een baan geeft

         

Het rapport van de commissie Borstlap bevat een groot aantal aanbevelingen. In de kern komt het er op neer dat iedere zzp'er zoveel mogelijk weer terug in een baan moet worden gestopt.

Het is al jaren geen geheim: zzp'ers passen niet in het verdien- en bestuursmodel van de overheid. De jacht op de zzp'er is nu echter goed begonnen.

Zzp'ers zijn een logisch antwoord op een jarenlang overheidsbeleid waarbij het in dienst hebben van werknemers steeds onaantrekkelijker werd gemaakt. Zaken als loondoorbetaling bij ziekte, re-integratieplicht, ontslagbescherming en transitievergoeding werden achter elkaar op het bord van werkgever gestapeld. Waarschijnlijk met de gedachte dat de werkgevers nu eenmaal personeel nodig hebben en dus geen keuze hebben.

Maar die keuze was er wel: werken met flexwerkers en zzp'ers. Vooral de zzp'ers hadden daar zelf ook steeds meer de voorkeur voor. Meer vrijheid en minder regeldruk. Maar dat was niet de bedoeling van de overheid en nu moet de geest weer terug in de fles.

Als het aan de commissie ligt, moet zzp'ers het ondernemen moeilijk gemaakt worden en moeten er gewoon meer banen komen. Dat eerste gaat wel lukken maar dat tweede is een illusie. Je kunt werkgevers niet dwingen mensen aan te nemen.

Met de aanbevelingen zoals een soepeler ontslagrecht en een kortere loondoorbetaling, geeft de commissie impliciet toe dat de druk op de werkgevers inderdaad veel te groot was geworden. Dus komt men daar nu een beetje op terug. Helaas met allerlei nieuwe regels zoals verplichte verzekeringen en spaarpotjes.

Een doekje voor het bloeden met nieuwe wonden bovendien.

En het advies aan de zzp'ers: leuk dat je je eigen baan had gecreëerd, maar die raak je kwijt. Zorg maar dat iemand anders een baan voor jou creëert. Veel succes met solliciteren.

Deel op Facebook     Deel op Twitter     Deel op LinkedIn