Nieuws en achtergronden voor zzp'ers

De verplichte aov-verzekering voor zzp’ers is een wassen neus

         

D66-minister Wouter Koolmees komt op mij over als een intelligent bestuurder. Iemand die begrijpt dat er onder die ruim een miljoen zzp’ers sprake is van variatie. Van een huisman met een steunkousenwebshopje tot een topjuriste die à € 275 per uur een winkelketen met overnameplannen adviseert. Van timmerman tot tekstschrijver, van postbode tot tandarts. Des te merkwaardiger is het dat Koolmees nu al maanden probeert al die zzp’ers tot eenheidsworst te vermalen.

Koolmees wil namelijk een zzp-wet invoeren. En in die zzp-wet wil hij een minimumuurtarief opnemen. En een verplicht pensioen. En een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Vooral deze laatste ambitie is curieus. Voor een aov-uitkering kom je namelijk bijna nooit in aanmerking. Psychische klachten worden zo goed als uitgesloten. Je moet een uitzonderlijk fors lichamelijk probleem hebben waardoor je op geen enkele manier nog geld kan verdienen. Wanneer je doofstom wordt, schijn je een kans te maken. Een kansje, moet ik zeggen.

Kortom: de aov is een wassen neus. Die kun je eigenlijk met goed fatsoen aan niemand verkopen. Daarom zijn verzekeraars daar ook zo terughoudend in. Daarom moeten zij gigantische premies berekenen om nog iets van een dekking te kunnen bieden. Er is vrijwel geen markt voor. En als je iets wilt verkopen dat economisch niet verkoopbaar is, kun je er alleen nog maar over jokken en dwingen.

Dat is hoe de intelligente minister aan alle zzp'ers een aov verkoopt. Suggereren dat de zzp'ers er baat bij hebben en hen vervolgens geen keuze laten. Met een verplichte aov schieten zzp'ers net zoveel op als eigenaren van een appartement met een rieten dak-verzekering . De enige redenen waarom zzp'ers mee moeten doen, zijn het ontmoedigen van zpp'ers en het binnenhalen van inkomsten.

Deel op Facebook     Deel op Twitter     Deel op LinkedIn