Nieuws en achtergronden voor zzp'ers

Nieuwe kleineondernemersregeling kan zzp’ers opzadelen met onverwachte btw-nota

         

Op 1 januari 2020 treedt de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) in werking. Ondernemers met een omzet lager dan € 20.000 krijgen daarmee de mogelijkheid om volledig vrijgesteld te worden van btw. Wanneer je nu al weet dat je omzet onder deze drempel blijft, is de nieuwe KOR een interessante optie. Je hoeft dan immers geen btw meer te rekenen aan je klanten en je bent verlost van de btw-administratie. Maar voor ondernemers die op dit moment nog wel btw-plichtig zijn, zit daar wel een risico aan vast.

Stel dat je in 2018 op naam van de zaak een auto hebt gekocht. De btw heb je als voorbelasting afgetrokken van de te betalen omzetbelasting. Je auto gaat natuurlijk meerdere jaren mee. Je schrijft de kosten dus in (minimaal) vijf jaar af, laten we zeggen tot 2023. Wanneer je met ingang van volgend jaar gebruik gaat maken van de nieuwe KOR, heb je vanaf 2020 geen recht meer op aftrek van btw. En dat kan vervelende gevolgen hebben.

Inderdaad, in 2018 mocht je alle btw direct aftrekken. De Belastingdienst verkeerde hierbij in de veronderstelling dat je btw-plichtig zou blijven. Met de nieuwe kleineondernemersregeling ben je dat niet meer en moet je mogelijk een deel van de eerder afgetrokken btw terugbetalen. Het bittere rekensommetje kan er als volgt uit komen te zien.

In 2018 en 2019 mocht je de btw aftrekken maar in 2020, 2021 en 2022 niet meer. Achteraf heb je derhalve slechts recht op een aftrek van twee vijfde van de btw op de auto. Indien de btw op de auto € 2.500 was, moet je dus € 1.500 terugbetalen. Je hoeft dit bedrag niet in een keer op te hoesten. Hoeveel je precies moet terugbetalen, wordt per jaar bepaald. Je kunt immers in 2021 toch weer btw-plichtig worden en dan heb je weer wél recht op aftrek van btw.

Er is nog een ontsnappingsmogelijkheid. Indien de herziening van de btw in een boekjaar minder is dan € 500 of minder dan tien procent van de afgetrokken btw, hoef je de btw helemaal niet terug te betalen. Het gaat hier om het totaal aan btw van alle investeringen waarop – achteraf gezien – geen recht meer bestaat op aftrek van btw.

Kortom, stap niet onbezonnen over op de nieuwe KOR. Ga zorgvuldig na of je vanaf 2016 investeringen hebt gedaan waarop nog wordt afgeschreven. Heb je daarop – teruggerekend per jaar – in totaal meer dan € 500 aan btw voor afgetrokken, dan is de nieuwe KOR misschien toch niet zo’n goed idee. Zijn er geen ‘oude’ investeringen waarop je nog btw aftrekt en wil je gebruikmaken van de nieuwe regeling, dan kun je op nieuwe investeringen die je in 2019 hebt gedaan beter niet alle btw aftrekken. Zo beperk je het risico dat je later een flink deel van de afgetrokken btw weer terug moet betalen.

Deel op Facebook     Deel op Twitter     Deel op LinkedIn