Nieuws en achtergronden voor zzp'ers

De schokkende dubbele moraal van de overheid t.a.v. zzp'ers

         

Met de invoering van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering was de overheid heel duidelijk: zzp'ers zijn niet zelfstandig genoeg om zelf risico's te kunnen dragen. En daarom moeten de zzp'ers verplicht gaan betalen voor een verzekering waar zij niets aan hebben. Ook het verschil tussen werknemers en zzp'ers moest maar eens afgelopen zijn, volgens de overheid.

Nu het Coronavirus de economie flinke klappen uitdeelt, zijn de zzp'ers de eersten die daar de gevolgen van merken. Echter, nu vindt de overheid de zzp'ers opeens weer heel zelfstandig.

"Het zal voor heel veel zzp'ers een teruggang in inkomsten betekenen. Daar hebben zij ook een beetje zelf voor gekozen", zei minister Wiebes.

"De zzp'ers hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen. Deze mensen hebben zelf bewust dat risico genomen", aldus de bewindsman.

De zelfstandigenaftrek was één van de fiscale voordelen die zzp'ers konden gebruiken om reserves op te bouwen. Maar juist die aftrek vond de overheid overbodig. Want werknemers hebben dat voordeel niet etc. Daarom wordt de zelfstandigenaftrek al jaren stelselmatig afgebroken.

Wat een zielig moment ook voor de overheid om de zzp'ers nog even een trap na te geven. Had je maar een dienstverband gehad. Nu zie je wat er van komt als je zzp'er bent.

De dubbele moraal is tekenend voor een overheid die geen enkel respect heeft voor zzp'ers.

Deel op Facebook     Deel op Twitter     Deel op LinkedIn